Toolkit meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling
De toolkit meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling is ontwikkeld om organisaties te helpen bij de invoering van de meldcode. En om professionals te helpen bij het werken met de meldcode. U vindt hier onder andere de afwegingskaders, informatie voor gemeenten en organisaties en een vraag & antwoord-document over de (veranderingen in de) meldcode.
Afwegingskaders voor in de meldcode
Het is verplicht voor organisaties om in de meldcode afwegingskaders op te nemen. Voor professionals is het verplicht om te werken met een afwegingskader in de meldcode.
Benieuwd naar het afwegingskader dat voor uw beroep geldt? Kijk dan hier:
-
Artsencoalitie
KNMG-meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld -
Verpleegkundigen en verzorgenden
V&VN Meldcode -
Paramedici
Het Algemeen Paramedisch Afwegingskader
Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling voor paramedici -
Pedagogen, psychologen, (psycho)therapeuten, sociaal werkers en jeugd- en gezinsprofessionals
Afwegingskader meldcode
Dynamisch afwegingskader -
Verloskundigen
KNOV-meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld -
Onderwijs en leerplichtambtenaren
Afwegingskader meldcode onderwijs en leerplicht -
Kinderopvang
Protocol kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag kinderopvang -
Justitie
Bent u medewerker bij een organisatie uit het cluster Justitie? Kijk dan op de interne communicatiekanalen van uw organisatie voor het afwegingskader.
Basismodel Meldcode
Het Basismodel Meldcode is bedoeld als leidraad bij het maken van een meldcode. Voor meer informatie over de afwegingskaders, kunt u het basisdocument Het afwegingskader in de meldcode lezen.
Kindcheck en Verwijsindex risicojongeren
Naast de Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling moeten organisaties en zelfstandige beroepsbeoefenaren een aantal zaken regelen, bijvoorbeeld met betrekking tot de kindcheck en de Verwijsindex Risicojongeren.
Bij een kindcheck controleren professionals of er kinderen in een gezin zijn, of ze veilig zijn en of hulp nodig is. Organisaties hebben als taak om de kindcheck te implementeren en het gebruik van de kindcheck onder werknemers te bevorderen. De kindcheck wordt bijvoorbeeld ingezet als een ouder een psychische stoornis heeft of verslaafd is. Op de websites kindcheck.nl vindt u meer informatie over de kindcheck, inclusief handleidingen.
Naast de kindcheck en de meldcode, moet een organisatie haar medewerkers op de hoogte stellen van de meldingsprocedure voor de Verwijsindex risicojongeren. De Verwijsindex Risicojongeren (VIR) is een digitaal systeem dat risicosignalen van hulpverleners over jongeren (tot 23 jaar) bij elkaar brengt. De implementatieplicht voor de VIR geldt alleen voor organisaties die bevoegd zijn een melding te doen in dit systeem.
Toezicht op de meldcode
Inspecties controleren of organisaties en zelfstandigen een meldcode hebben. En of zij het gebruik en de kennis daarvan bevorderen. Dit gebeurt door de:
- Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting;
- Onderwijsinspectie;
- Inspectie Veiligheid & Justitie;
- Gemeenten houden toezicht op de naleving van de Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling voor wat betreft de maatschappelijke ondersteuning en de kinderopvang.
Praktische ondersteuning en tips
Signaleren
- Signalenkaart
- Signalen van kindermishandeling herkennen
- Kompas: ondersteuningsinstrument signaleren huiselijk geweld en kindermishandeling
Kennis over geweld
- Meldcode bij vermoedens van eergelelateerd geweld
- Wat moet ik doen als een kind wordt mishandeld?
- Hoe praat ik met ouders over kindermishandeling?